Junior

Assalamualaikum


Sorry dah seminggu lebih tak update blog . aku super busy and not feeling so well sepanjang minggu ni . but now I'm alright :)
So weekend ni , kekanaks PASUM untuk batch 15/16 I supposed ? dah pun selamat mendaftarkan diri . so maybe esok start lah diorang punya orientation week aka MHS . good luck adik adik ! habislah korang... muehehe . siyesly , MHS PASUM adalah salah satu minggu orientasi yang paling seksa aku pernah rasa . but well , bila dah habis nanti , benda yang seksa tu lah yang jadi salah satu kenangan manis .


bila tersedar fact yang dah dua batch PASUM after batch aku , tetiba rasa macam tua sangat . siyesly though, aku rasa macam baru sangat lagi habis PASUM . rasa macam baru je masuk degree . tapi sedar tak sedar aku dah nak habis first year dah pun . lagi sebulan aku habis sem ni . and akan start second year . setahun tu langsung tak terasa . patut lah dulu lecturer aku pernah cakap , zaman bila kita tak sedar masa berlalu is zaman belajar . busy sangat dengan assignment , dengan final exam, bila balik kampung cousin cousin pun tak tak kenal . tak ingat pun eh sejak bila budak ni wujud ? rupanya baby yang dah besar .


haih , dulu aku rasa macam lamaaaanyaaa nak habiskan degree ni . tiga tahun setengah . tengok tengok... eh , dah tinggal lagi dua tahun setengah . so rasanya I really should use my university time to the fullest . tak nak lah nanti tetiba dah habis degree . tapi rasa macam tak dapat apa apa pun yang berharga dari tiga tahun tu .


cakap pasal asasi , rindunya dekat kawan kawan masa asasi dulu . zaman asasi mungkin macam hell sikit sebab kena belajar banyak gila subjek killer dalam masa yang sangat singkat . tapi kalau boleh ulang , aku nak ulang . sebab aku rasa zaman asasi lah zaman aku paling rindu . walaupun aku tak ada banyak kawan , tapi kawan yang sikit tu lah yang buat aku tau hargai orang . tak judge orang berdasarkan penampilan dia . and ada classmate yang best . walaupun pada mulanya aku rasa macam aku tak boleh nak fit in dengan diorang . aku rasa macam aku selalu kena tinggal . tapi bila dah nak habis tu , baru lah aku rasa macam ok sikit . and ada jugak kawan kawan sekelas dulu yang tak rapat sangat tapi bila masuk degree sama sama baru makin rapat .


paling aku rindu mestilah my ex-roommate . aku rasa dialah kawan yang aku rasa paling selesa sepanjang asasi dulu . dia lah orang yang buat aku rasa seronok duduk dekat um . kawan mereput dalam bilik sama sama . walaupun mungkin dia senyap senyap tak suka aku sebab aku annoying , tapi aku tak kira ! dia kena suka aku jugak ! sebab dia pun annoying . lol . tak pernah lagi lepak keluar dengan dia after asasi . dua dua busy memanjang . but we still contacting each other . Ika if you're ever happen to read this , please datang sini . I miss you..


ehem... maaf jika perenggan di atas kedengaran agak lesbian dan geli geleman sikit .


degree ni alhamdulillah I've found some weird people to make friend with. haha . so tak ada lah aku forever alone sangat pergi kuliah sorang sorang je kan . but yeah , aku belum jumpa orang yang boleh buat aku overly attached with . adalah yang rapat , but not that really rapat yang kalau aku jumpa something funny aku akan terus snap picture and send to them . or kalau aku bosan aku akan tangkap gambar muka buruk and send to them . or mention them if i found something funny on twitter . or shout at them "woiii aku laparrrrr ! feed me !" when I'm hungry.

you know you're officially my close friend when I start to do all that stuff with you . and mention your name to my family when I kutuk uolls kat rumah , not mention you as "ada kawan una tu kan..." .


and here it is . another long entry of aku membebel pasal kengkawan . padahal tajuk entry junior . puih . sorry guys . I just hate when I've always lost all my friends setiap kali aku masuk fasa baru . dulu kat sekolah ada Abang Po and Cik Naga . masuk asasi diorang dah tak ada . then dapat kawan baru , pun sekarang dah tak ada bila aku masuk degree . so sekarang kena cari kawan baru lagi . It's harder to make new friend when it comes to me . sumpah aku jeles dengan orang yang masuk masuk degree terus dapat geng yang boleh in gila . hmmmph..

Photobucket

Tips : Macam mana nak jadi lebih manusia

Assalamualaikum


Sebelum aku taip entry ni , banyak kali aku fikir adakah aku patut ? apakah ada kebarangkalian alien di luar sana sedang baca blog aku dan kemudian datang ke bumi dengan jelmaan manusia . atau adakah ada haiwan haiwan yang dah bermutasi sedang scroll entry ni untuk tau macam mana diorang dapat berevolusi jadi manusia ? dan adakah korang akan buat muka macam ni =..=' depan laptop sambil memikirkan what the hell yang pompuan ni merepek dan kenapa aku masih baca entry ni ?


/first/
be wise
kadang kadang manusia ni ada sifat ingin menunjukkan kebolehan terpendam . nak tunjuk kita paling hebat . tapi kadang kadang sifat tu terlebih extreme . maka wujudlah manusia yang cuba buat world record dengan cuba benda pelik pelik yang boleh mendatangkan kesan buruk pada mereka . 

/second/
jangan over
dalam hidup aku , aku paling menyampah dengan orang yang over. macam kau gelak ketawa melampau sampai mengganggu orang lain . ataupun kau terlalu desperate untuk tonjolkan diri kau sampai orang semua macam "eee muka dia ni lagi . dah dah lah tu". dan selalunya orang over ni dia selalu tend untuk jadi gila kuasa . kalau boleh dalam semua benda kau nak jadi ketua . padahal orang tak suka ?


/third/
get some sense of humor
hidup ni terlalu singkat untuk kau nak serius je memanjang . muka ketat doplohpat jam . tak boleh buat lawak langsung . dan orang pun akan tend untuk takut dengan kau . tapi paling aku tak suka orang yang jenis suka bahan orang . time dia buat lawak , kemain . tapi bila orang buat lawak pasal dia , terus tarik muka .


/fourth/
consider other people 
kalau kau nak buat something , tolong.... tolong fikirkan orang sekeliling kau . adakah mereka selesa ? contohnya kau smoke dekat bus stop . mungkin orang lain yang duduk kat situ tak selesa . dah nampak orang tutup tutup hidung tu silalah faham bahasa . lagi , species sembang kuat atau dengar lagu kuat kuat . kalau kau duduk kat tempat lapang tak apa , tapi kadang kadang bila duduk sebilik dengan kawan kawan yang tengah nak study , jangan lah bising bising kan ? lagi , yang aku pernah kena.. aku tengah makan , tiba tiba ada manusia sembur pewangi sekililing aku . kau faham tak lubang hidung dengan mulut tu bersambung . dan kau dapat rasa apa yang kau hidu . kau ingat aku suka makan lauk ayam perisa lavender ?


/fifth/
be kind
kadang-kadang kita tak sedar benda baik yang kita buat tu walaupun kecil tapi dapat buat hari seseorang tu berubah . so jangan kedekut untuk sedekahkan senyuman , tolong kutipkan barang orang yang terjatuh, beri laluan bagi orang yang memerlukan , dan macam macam lagi . and kalau nampak ada kawan kawan korang yang macam moody , cubalah ceriakan dia . bagi kata-kata semangat ke , pinjamkan bahu dan telinga ke , atau buat lawak ke.... tapi orang kawan kau tu species manusia serius , tak dapek lah den nak menolong . mungkin boleh hulur laptop korang , suruh dia baca entry ni ? kah*gelaktapitaklawak*


/sixth/
get your own personality
atau dalam bahasa kasarnya , jangan fake . apa yang membuatkan kita ni seorang manusia , dan bukannya robot mahupun clone adalah personaliti . kalau semua benda kau nak tiru orang lain , maknanya kau bukan manusia lah . 


/seventh/
terima pendapat orang
sebagai manusia yang sememangnya tak sempurna ni , kita kena sedar yang kita mesti ada kelemahan . jadi kalau orang beri nasihat dan pendapat tu , cuba lah dengar . kalau tak nak ikut pun , at least hargai dan hormat . janganlah terus pangkah orang lain punya idea and claim yang idea kau sorang je yang betul . 


so sekian sahaja 7 tips ringkas menjadi manusia . kenapa aku buat entry ni , sebab aku dah bosan dengan spesies-spesies manusia yang ada dekat sekeliling aku . dan mungkin kadang kadang aku sendiri pun termasuk dalam species-species ni . so , tegur lah aku kalau aku mula jadi kurang manusia .





Photobucket

Dresscode PASUM/UM ?


Oh btw I'm searching for that style of cardigan . Mana ada jual eh ?


Assalamualaikum :)


Aku (nak bahasakan diri kakak rasa cam dah tua pulak :P) rasa result UPU dah keluar . sebab kekanaks batch '97 semua tengah kecoh nak masuk sambung belajar dekat mana . Well , di mana mana pun tawaran yang korang dapat , aku ucapkan tahniah . Don't be sad for those yang tak dapat course atau universiti idaman . ada hikmahnya tu . and jangan pulak main terima je course yang korang taknak tu semata just sebab nak masuk universiti jugak . kalau still tak sure , better masuk matrikulasi dulu :)


so for those yang dapat asasi sains atau alam bina di UM , hakak Cuna ucapkan tahniah and welcome to UM family ! Yeay ! *bunyi letup-letup bunga api beserta confetti berterbangan di udara* you should be excited as nama PASUM ni sangat gempak tau . tak percaya , nanti bila ada member kau dari uni lain tanya kau study kat mana , and kau cakap UM . then reaction diorang mesti macam PEHHHH UM BHAIIII . SUSAH SIAKK UM . dan kau akan rasa macam tak hempuk hempuk muka mereka dengan tumit high heels . 


so kalau ada sesiapa yang still wondering dresscode UM macam mana , sila teruskan membaca. maaf  kata alu-aluan dan mukadimah dah terlebi panjang dan termerepek . Ini adalah normal bagi seorang Husna . 


For PASUM student , dresscode dia sangat amat nian formal .


For gurlzzz:

Baju : Baju kurung , kebaya , jubah atau dress . Haruslah sopan . kain belah belah adalah tidak digalakkan tapi ada je orang pakai . haha. for yang non muslim pun pakai macam ni jugak .

Rambut : rasanya kena kemas , paling senang ikat . kalau tak nanti lecturer tegur . and jangan buat bun tinggi tinggi . nanti dalam lecture hall kau akan mengganggu view orang belakang dan mungkin akan dicaci . lol

Kasut: selipar jepun adalah dilarang . sandal pun tak digalakkan . mesti pakai kasut bertutup ; ballerinas or sneakers . 


For gaizzzz:

Baju : Baju kemeja , bertie , tuck in .

Seluar : NO JEANS . haruslah seluar slack . skinny ke style abah abah ke itu kau punya pasallah.

Kasut : mestilah berkasut bertutup . no crocs . its up to you nak pakai leather shoes or sneakers.

Rambut : kalau tak silap tak kisah nak style macam mana . tapi jangan lah extreme sangat buat punk ke apa . and tak boleh panjang sangat .


for lab :
you need to buy a lab coat and jotter book . gogle disediakan dekat lab . don't worry semua ada jual dekat Pekan Asasi di PASUM . So sediakan duit around RM50


around UM : no dress code . asalkan kau tak keluar berkemban mahupun bogel , then it's ok .


Outing time : aku tak sure pasal kolej lain . tapi kalau kolej 12 dan rasanya semua kolej , memang tak ada time tutup pagar . kau nak pergi berjimba balik pukul 3 4 pagi pun no hal . but please don't :P but now PASUM students semua disumbat ke kolej 11 . so maybe or maybe not ada waktu dia . I'm not sure .


For degree students : boleh pakai pape je kau nak . asalkan tak seksi sangat . but some lecturers tak bagi pakai jeans dengan selipar . but so far aku tengok semua orang selamber badak je siap ada yang pakai shorts and sleeveless shirt lagi .


and oh ya , untuk Minggu Haluan Siswa aka minggu orientasi , sila sediakan pakaian riadah . kasut paling penting . coz trust me , korang akan berjalan jauh nak mati setiap waktu dan ketika . siap sedialah dengan minyak panas , plaster , dan tukang urut jika perlu . lulz .


sekian sahaja , harap membantu . till then , tata !

Photobucket