Tengok apa kat Youtube ?


Assalamualaikum. I'm typing in total darkness so please bear with my typos !


okay.... I have a thing with youtube.... it's called addiction. 
benda ni start since lepas aku habis SPM . aku start tengok make up tutorial kat youtube . dan lepas tu... aku start tengok DIY... games.. whats in my bag bla bla bla . and then aku mula subscribe beberapa beauty guru from UK and US . then aku mula follow vlog channel diorang... you know, like diorang rakam apa diorang buat hari hari . and then.... owh , this is her brother , let's check him out . oh , this is their friend . oh , this is his girlfriend . then aku mula follow aka subscribe seluruh komuniti youtuber tersebut........


and diorang ni buat video yang mengarut je . tapi ada yang lawak , ada yang inspirational , ada makeup tutorial , ada DIY, ada clothing haul , ada advice... macam macam . and i'll watch every single video yang diorang post . 


so datang satu part dimana aku tengah layan youtube,,, tetiba ada kawan datang sebelah and tanya..


"Cuna kau buat apa tu?"

tengok youtube...

"tengok apa ?"

err.....


kalau aku tengah tengok makeup tutorial , senang la aku nak jawab . tapi kalau aku tengah tengok 'What I got for christmas' atau 'Summer bikini haul' atau 'Festival hair styles tutorial' atau 'coming out video , I'm gay' .... adalah sangat awkward untuk bagitau apa yang sebenarnya aku tengok.. lagi lagi kalau aku tengah tengok vlog... diorang ni kalau vlog bukan sopan sopan , diorang menjerit , rakam roommate diorang dalam toilet (tapi censor la) , bergomol dengan anjing... atau masak BBQ , atau apa apa je lah . so aku memang sangat prefer pakai ear phone and duduk bersandarkan dinding bila aku tengok youtube,, so orang lain tak nampak dan tak dengar apa aku tengok . because it might sounds and looks weird.. lagi lagi kalau part vlog diorang just chilling atas katil before tidur and just cakap dengan camera . memang nampak sangat pelik bagi orang yang tak pernah tengok . hahaha 



so.... aku sebenarnya tak suka nak jawab pertanyaan 'kau tengok apa kat youtube' tu... Abang Po suka sangat tanya aku soalan ni . macam tadi , aku tengah tengok vlog pasal tiga orang laki ni pergi bercuti dekat Thailand. so , adalah sangat menimbulkan kecurigaan terhadap apa yang aku tengok bila aku jawab macam tu . haha . jadi konklusinya , jangan tanya !


p/s : jangan risau , aku sumpah tak tengok porn kat youtube !


Photobucket

Perangai Ramadhan


oh em ji . comelnyaaaa outfit ni . nasib baik dalam gambar je . kalau jumpa depan mata , menangis lah dompet aku cerita dia . haha


Assalamualaikum :)

Korang korang semua perasan tak , kita semua akan ada satu perangai yang common bila bulan puasa . eh , bukan satu perangai , tapi banyak perangai . sehubungan dengan itu , ayuh lah kita sama sama berganding bahu sebulat suara bagai aur dengan tebing menyenaraikan sifat sifat kolektif lazim tersebut .

natijahnya , apahal tetiba aku rindu nak tulis karangan SPM Bahasa Melayu nih ???


1. Berbuka dengan air manis 
tak kesah lah panas atau sejuk (tapi mostly prefer sejuk lah kan) kita mesti nak berbuka dengan air manis . kalau tetiba sehari tu kena berbuka dengan air masak , rasa macam nak menangis meratapi nasib di pinggiran pelangi . padahal kalau hari hari biasa kau tak kesah pun minum air masak . tetiba bulan puasa jadi demand.


2. Demand
cakap pasal demand , kalau tetiba mak kau goreng telur dan hidangkan bersama kicap cap kipas udang serta ulam ulaman , mesti kau macam... "aik,, makan ni je berbuka puasa ? tak kan telur goreng je ?? mana kuih muih ? sayur kailan masak ikan masin ke ? sup ketam ? apa ni mak ??"
mesti nak kena ada at least 2 jenis lauk , dan satu sayur . kuih muih pun mesti ada cikai cikai pun dua  tiga jenis . air sedap at least dua jug.....padahal kalau hari hari lain kau okay je . ceh . pastu membazir.


3. Misteri murtabak dan air laicikang
aku tak tahu lah pasal apa bila ramadhan je , benda yang orang akan cari ialah murtabak dan air laicikang . kalau bulan bulan lain , takde lah femes mana pun air laicikang tu . kat rumah aku , hari hari wajib ada murtabak (beserta at least dua jenis kuih muih yang lain)


4. stay up sampai sahur
perangai ni selalunya student university lah buat . disebabkan semua liat nak bangun sahur , dan student U sememangnya dikenali sebagai burung hantu jadian , so alang alang tidur lambat tu , apa kata sahur terus . so kita tidur lewat sikit , and sahur terus . 


5. Tangguh kerja lepas sahur
yang ni aku tak tahu lah kalau aku je yang selalu buat . tapi dulu kalau time sekolah , aku mesti tangguh nak iron baju and buat homework lepas sahur . kengkonon malam tu before tidur , alahh , lepas sahur je lah aku buat semua tu . tup tup , lepas kau melantak sampai kembung time sahur , mata pun berat and terus tergolek tidur . nanti mak kejut suh pergi sekolah nangis nangis itu tak siap ini tak siap . haha


6. Alasan penat
"weh jom gi library?"
penat lah nak jalan...
"weh jom pergi jogging petang ni?"
kau gila ?? puasa kot !
"weh pergi angkat kain . pergi tolong mak masak"
alahhh penat lahhh .
"weh jom pergi bazar ramadhan?"
JOMMMMM !
"weh jom pergi shopping raya?"
JOMMMMMMMMMMMMMMM !!!!

jangan gunakan alasan berpuasa kalau kau tu memang pemalaihhh ! hak tuih !


haa , cukup lah tu enam je . rasanya ada banyak lagi tapi aku malas nak fikir . penat lah . lagi lagi bulan puasa panas panas ni . k lah , gua cau dulu .

P/S: kalau korang ada pape perangai bulan puasa yang pelik pelik atau lawak lawak ke , meh la share . yang hambar tu tak payah .
Disclaimer: tuan blog ini sama sekali tidak pernah curi curi minum air paip di kala bulan Ramadhan suatu ketika beliau kecil dahulu . sumpah tak tipu . *bangga*


Photobucket

Post-exam shopping

Assalamualaikum :)

tak tahu la apa pe'el aku sekarang ni . mata dah ngantuk gila.. tapi pukul 4 pagi mesti rasa nak update blog . mentang mentang tengah cuti sem , seronok lah iolls berparty dalam bilik sensorang sampai subuh . lepas tu tak jumpa pagi dah . haha .

so macam yang aku cakap semalam , hari ni aku telah pun melaksanakan misi murni melepaskan seteghes dengan umm... bershopping...


Eh Husna , bukan kau kalau tak stress pun shopping jugak ke ?

eh sukati haku ler !



ermm ermm... so... i did buy some clothes.... for...... raya?



hari ni basically aku beli semua baju yang before ni dah lama aku fikir nak beli . tapi tak beli beli sebab pergi beli benda lain . so.. two main things yang aku dah lama nak beli is blouse putih and jeans jacket. tapi setiap kali nak beli... mesti aku akan teragak agak and tak jadi beli . but this time , let's just buy it ! yukenduit ! kipidap!


aku tak sure ok ke tak kalau layer kan dua baju ni... korang rasa ? haha


and ini baju untuk adik aku . memandangkan aku dah cilok duit dia sikit hari tu , so kena lah belikan something untuk dia . white blouse jugak so boleh acah acah sweet siblings pakai baju sedondon nanti . ahaks . and of course , aku pilihkan corak gambar gajah sebab... aku basically panggil adik aku gajah . haha



and of course... the main thing yang aku aim hari ni adalah ini . 
*muka super eksaited*

tadi masa nak beli aku nampak satu guitar warna pink comel sangat aaaaaaaaaaaaa . tapi sabar dulu . kita try yang kecik dulu . nanti dah pandai kita beli yang besar pulak . dah pandai yang besar tu nanti kita try yang lagi besar . main cello pulak . ahaha

tapi... tadi aku cuba lah belajar nak strum note. half je yang aku boleh . half lagi fail.... urghhh !
why jari why....susah betul nak mengembang . pastu baru main kejap habis merah and bertanda dah jari aku . hahahaha . aduh, sayur betul ! but it's okay... baru first try.. practice makes perfect khennn . chewahh . cuba kalau bab pelajaran pun aku macam ni . semangat nak cuba and cuba lagi sampai terer . konfem 4 flat . 


Photobucket