Sem 2 : Started


Assalamualaikum :)

Phew , dah seminggu aku tak update blog . It's because my 2nd sem had started . Alhamdulillah sem ni aku tak ada masalah untuk register courses . tak macam sem lepas . itu clash ini full . stress aku . habis berkedut muka . sem ni jadual yang aku susun semua berjaya diregister dengan senang hati dan aman . dan credit aku pun dah cukup . tak payah nak ambil subjek elektif lagi . cumanya university courses aku sem ni ada 6 subjek . dan ada dua lab . bersiap sedia lah untuk tidur berselimutkan assignment dan lab report yang menggunung .

but so far so good . minggu ni ilek ilek lagi lah . boleh lagi pergi kelas senyum senyum . tak ada kerja lagi . balik kelas boleh santai santai . layan youtube . main game masak donut sampai lebam . dan masuk tidur dengan tenang . Ya Allah kalau macam ni lah life as a degree student , belajar 10 tahun  baru grad pun aku tak kisah . heaven bhai . tapi kenyataannya next week aku akan start busy . dengan projek kolej lagi .


konklusinya : mampuih.

Photobucket

Transformation

Assalamualaikum :)

Aku ada jumpa satu quote hari ni : It's just skin and bones that you adore . Nothing less and nothing more .

Pernah tak kau scroll scroll instagram tengok gambar perempuan cantik atau lelaki hensem then rasa macam nak tekup bantal kat muka lantas menjerit "kenapa aku buruk sangat ????" Lepas tu scroll lagi nampak pulak gambar kawan sekolah rendah kau yang dulunya sumpah tak cantik langsung selekeh je tapi sekarang kemain hotstuff bhai . dan kau mula terdetik "aku ni bila nak cantik jugak ?"


Kalau tanya aku , pretty much everyday . hahaha 


bagi aku , cantik tu bukan tersedia dan bukan kekal . mungkin lah ada orang yang memang genetik gojes sejak sperma ayah dia bercantum dengan ovum mak dia . tapi tak ramai . dan ada jugak yang masa kecik masa muda cantik comel , tapi bila dah besar macam "eh dia ni dah besar tak de lah cantik mana . dulu kecik kecik comel je" itu antara komen makcik makcik zaman sekarang . suka betul perhati transformasi anak orang . cuba kalau orang cakap eh makcik dulu muda cantik tapi sekarang apasal berkedut beruban semacam ? gemok gedempol pulak tu ." suka ?


Aku ? Alhamdulillah aku boleh cakap puberty hits me quite well . kah kah . aku bukan nak cakap aku cantik . tapi sekurang kurangnya aku tak lah seburuk aku yang dulu . aku masa kecik kecik sangatlah merupakan budak yang tak comel . langsung . lagi lagi zaman sekolah rendah . setiap kali aku tengok album rasa macam nak facepalm and bakar je semua gambar tu . nanti kalau future husband aku mintak tengok gambar masa kecik sumpah tak nak tunjuk . 


Aku dulu kecik kecik tomboy . orang lain pergi sekolah tompok tompok bedak kat muka . aku tak main la pakai bedak ni . pastu petang petang main panas . memang lah hitam cerita dia . and then aku siap ada panau kat muka . kah kah . dan sangat sangat sangat kurus . aku ingat lagi masa darjah lima macam tu kawan kawan aku semua dah mula membesar . makin tinggi . makin ada body . makin lawa . aku ? still macam budak darjah dua . 


but aku punya puberty lambat sikit . aku akil baligh masa form 3 . nampak tak ketidakmatangan yang obvious di situ ? orang lain da macam mak orang aku baru nak jadi anak dara . aku dah form 3 macam tu baru ada orang tegur aku nampak makin cerah sikit , dah tak kurus sangat , muka dah tak derp sangat . and aku pun dah mula pandai bergaya . kalau dulu pakai tudung bawal pastu pin macam tu je . hahahahah patutlah dulu crush aku tak nak kat aku . aku dah form 3 baru dia macam nak kat aku balik . lololol . baru sedar kenapa T_T


aku dapat buat timeline gambar dari form 2 je . sebab ni semua gambar dekat facebook . masa form 1 tak de facebook lagi . hahaha . dan ni semua bukan gambar selfie . sebab kalau selfie memang la semua nampak 40% lebih cun . 


form 2 (2009) *ewahhh . style betul aku pakai tudung en*

form 3 (2010)


form 4 (2011)
form 5 (2012)
after SPM (hujung tahun 2012)

2013


2014






tadaaa ~ jom kita ambik masa 5 saat untuk gelakkan betapa buruknya aku . HAHAHAHA .


 so kids , jangan risau kalau korang rasa korang buruk . rasa macam banyak jerawat ke apa . tu semua sebab korang nak membesar . aku pun ada jugak jerawat . sekarang kurang sikit lah berbanding dulu . but once dah tiba masa dia , korang pun akan transform jugak . jadi lebih baik InshaAllah . macam ayah aku , aku tengok dia yang sekarang (hampir 50 tahun) jauh lebih hensem daripada dia masa umur belasan and dua puluhan . 


dan jangan pernah kutuk atau ejek kawan kawan korang gemuk ke buruk ke apa . siapa tau 10 tahun akan datang dia jauh lagi cantik atau hensem berbanding korang . dan masa tu korang cuma mampu gigit jari je tengok dia . sekarang ni korang hanyalah ulat yang baru nak jadi kepompong . belum tau lagi hasil dia macam mana . ewahh , bermadah pujangga pulak iolls . ihiks .



Photobucket

Fear


Assalamualaikum :)


Aku baru je tengok satu video pasal "fear" . Fear ni maksud dia takut #OhMyEnglish :P
Setiap manusia mesti ada something yang dia takutkan . There is no such thing as fearless though actually . Bak kata pepatah , even gajah pun takutkan tikus . Eh ada ke pepatah macam tu ? maaf lah sejak meninggalkan bangku sekolah dan tak belajar subjek Bahasa Melayu ni bahasa aku macam sampah sikit . kalau baca entry lama lama aku mesti ada peribahasa setiap perenggan . nampak tak nerd . hahaha .

Persoalannya , betul ke gajah takutkan tikus ?
The answer is yes . but not really . sebenarnya gajah takutkan binatang kecil yang bergerak laju . mereka cuma terperanjat je .


eh entry ni bukan nak cakap pasal gajah -,-


So , what do I fear of ?

Aku tak takut gelap . aku tak takut tinggi . aku tak takut guruh atau petir . jadi bakal suami kalau you berharap I akan peluk you sebab rumah blackout malam malam dan kat luar hujan lebat kilat petir sabung menyabung dan you boleh jet jet hero dapat tenangkan I , just forget it . time time macam tu aku mungkin akan lepak kat daput sorang sorang makan jajan dalam gelap sambil scroll phone *future life dont need candle anymore*


kalau benda , aku mungkin takutkan sebarang jenis reptilia dan amphibia dan juga serangga . dan siput . kecuali semut. kalau binatang tu tak ada bulu , aku mungkin tak kan pegang .  aku bukan takut actually . aku cuma geli .

aku takut dentist . sangat sangat takut . and takut kena cucuk . aku harap aku tak perlu lalui any surgery atau kena jahit dalam hidup aku .


tapi kalau nak sembang lebih sikit , takut dari segi mental , aku takut kegagalan . aku rasa perkataan GAGAL tu macam menakutkan gila . aku jarang gagal dalam hidup aku . Alhamdulillah . kalau dari sudut pelajaran , aku tak pernah gagal . aku cuma pernah gagal ujian memandu sekali . hahaha . and permohonan biasiswa study oversea . but that's okay . sebab it's not a big deal pun . ada pilihan lain . fail test JPJ boleh repeat dengan senang hati . in fact aku balik rumah ketawa kot sebab fail test JPJ . tapi bila masuk universiti , things get harder . aku selalu ada anxiety bila nak exam , bila nak hantar assignment , bila nak start sem baru . sebab aku takut aku tak dapat buat .


 next aku takutkan tanggungjawab . In group , bila ada tugas ke apa , aku selalu jadi orang yang bagi idea . sebab semua orang macam blerghh so aku pun terpaksa bercakap and bagitau idea aku . tapi once ketua decide okay , you in charge untuk benda ni . sebab it's your idea . I will scream a big NO . aku selalu akan tolak title ketua dekat orang lain . atau tarik orang lain untuk buat kerja dengan aku . kenapa ? sebab aku takut benda tu tak jadi . and people will blame on me . diingatkan sekali lagi aku takut kegagalan . hahaha jet jet perfectionist sangat khonn ~


aku jugak takut kalau dikejar . kalau kena kejar lelaki tu iolls tak kisah lah . malahan berbangga . ahaks . tapi kalau kena kejar orang jahat atau binatang atau apa apa je lah , aku takut . kalau nak tahu aku takut main game pacman . sebab ada hantu kejar . game mario pun aku takut . senang cerita apa apa game yang ada benda kejar and boleh bunuh kita , aku tak main . haha . hari tu aku tengok cerita maze runner . time part labah-labah besar tu kejar aku dah menjerit jerit and pegang lengan kawan aku kuat kuat . sejak daripada tu kawan kawan aku semua tak nak ajak aku tengok movie dah . LOL


akhir sekali , aku takut masa depan . kenapa nak takut ? sebab kita cuma boleh bayangkan . kita tak boleh jangka . paling takut bila aku rasa macam aku tak boleh nampak masa depan aku . nak bayangkan pun tak boleh . kosong . masa zaman sekolah memang la tak fikir semua ni . hidup bahagia je . tak ada apa yang nak dirisaukan . once kau habis sekolah , baru lah kau akan sedar yang kau kena fikir semua benda . kau kena buat pilihan besar yang akan tentukan masa depan kau . dan benda ni sumpah menakutkan .


kongsikan fear kita dengan orang ramai mungkin bukan benda yang baik . sebab orang boleh gunakan benda tu untuk jatuhkan kita. please lepas ni jangan kejar aku sambil bawak siput dan cicak dan katak serta cakap nak bawak aku jumpa dentist . I'll hate you for life . tapi bila kita listkan semua benda ni , kita jadi sedar and akan cuba cari jalan untuk atasi ketakutan tu . sebab kita takkan selamanya berada dalam zon selamat . kadang kadang kita terpaksa jugak keluar dari zon tu and face our fear .


sekian sahaja entry super deep dari aku malam ni . hashtag deep . so let's share your fear . ada fear dekat benda pelik pelik ke ? manusia kan macam macam .
Photobucket