Asian Movie Marathon

Assalamualaikum !
Dan Selamat Hari Raya Korban guyssssssssssss !!! Gosh, how lovely it is to spend hari raya at uni, alone. ha ha ha.


so tahun ni, aku tak balik raya . kenapa ? Sebab aku malas nak beli tiket bas . Kenapa? Sebab uni aku bagi cuti sehari je hari Isnin. And hari Jumaat ni nak balik lagi. And family aku semua pergi balik kampung so no ones home. But I'm okay. because it is just raya korban. kalau raya puasa tu ye lah aku dah meratap di tepian gantang. eh ? ke tu melukut? I don't even know anymore.

what to do on weekends and a full free day? without anything to do. because well, it is still the first week of the new semester, so tak de kerja lagi. jawapannya...... of course lah shopping dan movie marathon ! duhh. I'll share all the barang-yang-tak-patut-beli-tapi-terbeli tu later. sekarang aku nak share pasal movie yang aku tengok. teehee ~


kalau korang tengah dalam mood nak tengok movie tapi semua movie yang latest dekat wayang korang dah tengok and rasa macam, mehh dah bosan lah tengok movie omputeh. tak de movie thai ke korea ke cina ke ? ada... ni nak kasi tahu lah ni.


/one/ Our Times (Taiwan)




Movie ni agak recent jugak. released tahun 2015. Its about that girl, Lin Truly yang ada crush dekat budak laki baju merah tu, OuYang. Cerita ni start bila Lin Truly tu dapat surat berantai dan dia kena pass dekat 5 orang lain kalau tak dapat nasib malang. biasalah budak budak naive khen so dia pun cari la 5 orang nak pass surat berantai tu. So antara orang yang dapat surat berantai tu, adalah Tai-yu. Laki yang nampak macam jet jet gangster kat belakang tu. Kebetulan, lepas dapat surat tu Tai-yu terus kena langgar kereta. So dia macam bengang la dengan orang yang hantar surat tu kat dia. So later on Tai-yu dapat tahu yang Lin Truly yang hantar surat tu. Since then Tai-yu ni buli Lin ni dan gunakan Lin untuk dapatkan perempuan yang dia suka, which is OuYang's 'girlfriend'.

Lepas tu, lepas tu tengok lah sendiri. tak kan aku nak cerita sampai habis -__-
Genre cerita ni is romantic comedy. ada lah scene macam sedih sikit. overall best lah. boleh challenge A little thing called love.
aku kasi 4/5 bintang *clapclapclap*


/two/ The Werewolf Boy (Korea)



Ni cerita tahun 2012. Zaman Song Joong Ki belum femes. Cerita ni pasal Soon-Yi watak perempuan tu yang jumpa Chul-Soo (laki tu) dekat rumah dia. laki ni werewolf, so dia tak pandai bercakap or act like normal people. Then family perempuan tu decide untuk tolong Chul-Soo tu dapatkan tempat kat rumah anak yatim ke mana mana ke. Sementara tu, diorang bela Chul-Soo ni kat rumah diorang. Sebab Chul-Soo ni macam liar sangat, Soon Yi tu cuba untuk tame kan dia dengan train Chul Soo macam anjing. As a werewolf perangai dia lebih kurang je macam anjing. Jadi makin lama Chul Soo tu makin behave and jadi sangat baik and loyal dekat perempuan tu. Then ada lah keluar watak watak jahat yang cuba nak halau Chul Soo dari kampung tu. Cerita ni sumpah best. Mula mula aku agak skeptikal sebab first dia werewolf, second dia korean. dalam hati mesti macam karut gila cerita ni. but nooo, it's very good. Aku even menangis tengok cerita ni, depan kawan aku. Which is something yang sangat rare sebab aku susah nak menangis, apatah lagi nak menangis depan orang.
Genre: Drama, a bit of romance and comedy.
Rating: 4.5/5


Kalau nak tengok trailer boleh tengok dekat youtube. Kalau nak tengok movie dia, boleh tengok dekat kissasian.com
Sekian :)
Photobucket

Little Back To Uni Haul

Since there're just a few days left (only a day from this moment to be exact) for me to drag myself back to uni, it is the time for some exciting activities. 

BACK-TO-UNI-SHOPPINGSSSSS

shopping is never boring. tak kisah lah shopping apa pun. hihi. but being a nerd, stationary shopping adalah salah satu nikmat dunia bagi aku. aku could spend hoursssss just pilih nak pen yang mana satu, nak beli file yang mana satu and stuff. But hari ni aku cuma mampu beli sikit je barang sebab ayah cuma bagi RM50 and believe it or not, total semua barang ni over RM50. like whattttt?? I just bought files, A4 papers, a stapler, highlighters and pens kot. so aku terpaksa tahan diri dari beli sticky notes comel, paper clips comel, buku nota comel, pencil case comel dan segala macam lagi benda comel yang aku tak perlukan tapi aku nakkkkkk T_T

 I know I don't need this. and I won't be using all the colours but.... I just have to buy it. hehe
 highlighters adalah benda WAJIB beli. aku pakai benda ni macam gila. cepat betul kering. sebab highlighting skills aku memang teruk. setiap patah perkataan aku highlight hahaha.

A mini stapler. which I really hope will get its job done. sebab stappler lama aku hampeh gila nak stapler tebal sikit je langsung tak boleh. harap besar je. 

And filessssss. Tahun ni aku decide untuk beli one for each subject. sebab tahun lepas aku cuba untuk beli file yang ada section kat dalam tu, and binder. tapi me being me, lama lama aku sumbat je semua benda kat satu tempat dan malam before exam lah aku baru terhegeh hegeh nak susun segala mak nenek dalam file tu ikut subject. time tu semua dah bercampur aduk.


last but not least, seketul jam Daniel Wellington cap pasar malam (of course, iolls tak mampu yuh. tskkk) yang aku beli last week.


I did buy other stuffs for college room like bin, hangers, cloth clips and stuff and they are not that cute so........

Photobucket

Running Away



I always find myself running away recently.
-as I mention running, bare in mind it's not physically. obviously. kalau tak mesti tak kan ada lemak-lemak yang sedang berbahagia bergelimpangan di sekitar pinggang dan peha aku sekarang.


Apart from running away from responsibilities- which I do constantly- I am running from these creatures called friends.


Korang mesti akan cakap "Husna why on earth are you running away from your friends? Don't you want one? Everybody wants a friend." Yes. I do want friends, indeed. Aku even pernah ramble dalam blog ni pasal betapa desperatenya aku nak kawan. and aku selalu mengadu dekat Abang Po yang aku tak ada kawan nak ajak lepak and betapa left out nya aku rasa kat uni. well, I must sound so pathetic right now hahahaha ha ha...


Well, kawan yang aku larikan-diri-daripada tu adalah golongan mereka mereka yang hanya cari aku bila diorang nak something dan golongan yang terlalu clingy. Ya, aku memang orang yang kau boleh cari pukul 3 pagi untuk share masalah kau. aku memang tak kisah. tapi aku bukan orang yang akan ada 24 jam sebelah kau. Yes, aku memang takutkan komitmen. Hahaha. sebab tu aku rasa aku tak pernah declare yang aku ni bestfriend sesiapa, mungkin seumur hidup aku. serapat mana pun aku dengan orang tu, aku tak pernah tanya or mention perkataan bestfriend dengan sesiapa. sebab aku segan and takut kena reject. hua hua. Aku lebih berani untuk tanya crush aku "kau nak jadi boyfriend aku tak?" daripada tanya kawan aku "kau nak jadi bestfriend aku tak?"


So aku ada these few friends. yang aku rasa cuma cari aku kalau diorang perlukan aku. bila nak share masalah. bila nak tanya pasal study. bila nak minta tolong. aku tak kisah kalau sekali sekala nak minta tolong. tapi ada species yang macam terlalu consume masa aku. like constantly datang cari aku and talk about themselve, all the time.
"weh nak tau tak aku bla bla bla"
"weh si polan tu kan dia bla bla bla"
"weh aku sedih sebab bla bla bla"
and never ask me how I'm doing. aku tau aku ni sejenis yang poker face. aku sangat jarang untuk tunjuk ekspresi yang betul yang menggambarkan perasaan aku. So kawan kawan aku selalu cakap "Eh Cuna aku suka lah tengok kau, cool je memanjang. kalau aku sumpah dah cuak gila." Ya aku memang selalu play it cool pada saat saat mencemaskan atau tukar situasi gerun jadi joke. but only God knows how I'm trembling inside.


Kadang kadang aku rasa rimas sangat dengan kawan kawan aku, sebab like I said, they constantly searching for me, to talk about themselves. And some of them are very, VERY clingy. tahap rimas dia sampai aku rasa macam nak menangis and menjerit OMG boleh tak kau blah sekarang and bagi aku masa untuk diri sendiri. even boyfriend aku pun tak seclingy macam ni. Urghhh. Tapi malangnya aku jenis manusia yang tak pandai nak push orang. So aku terpaksa lah jugak hadap. Other alternative: ignore. well, aku boleh cakap yang ignoring skill aku memang dah makin hebat semenjak dua menjak ni. aku even dah hide last seen aku dekat whatsapp. and just intai intai mesej orang dekat notification, not even open them. ahaks. lepas ni aku rasa aku nak hide bluetick pulak.

paling aku sakit hati bila exam season. time tu ramai lah yang tetiba berkunjung ke bilik aku. diingatkan untuk kali yang ke enam ratus juta kali yang aku seorang procrastinator. aku tak akan study something tu sebelum malam before exam. so bila mereka mereka ni keep on tanya aku soalan past year itu dan ini, kau fikir aku yang belum study pape ni tak stress ke?? lagi lagi sejenis yang bila aku cakap aku tak study lagi tapi diorang alah tak pe jom kita buat kejap sambil selak nota. Urgh I'm so not mentally ready for that. Lagi teruk species yang suka cari aku malam exam. tolonglah faham malam before exam adalah malam di mana aku akan gunakan kuasa serapan maklumat aku pada tahap maksimum. aku ada lagi beratus slides belum baca tau . tolonglah jangan tanya aku macam mana nak jawab soalan time time macam tu. Please lah. Aku ada banyak lagi benda lain nak kena study.

So I thought I want to run away from those people. How? Easy, spend less time with them. How? Take different subjects from them. How? just plan a different schedule. How? I don't know........ sebab sekarang diorang keep on tanya pasal jadual yang aku plan untuk next sem sebab diorang nak ambik subjek sama sama dengan aku ! Oh dear ! aku tak tau macam mana nak larikan diri sekarang. Now aku menyesal hari tu bising bising mengadu rasa macam sorang sorang kat uni. thinking about this, aku lebih rela jadi lone ranger dari dikerumuni orang orang macam ni. halppp mehh!!!




Photobucket