Entry Berasap

Assalamualaikum :)


Tadi aku baca entry ZyraRoxx pasal common sense , terus teringat hari tu ada something yang aku nak cerita tapi tak tercerita dekat blog ni . so here it goes ~


Family aku memang bebas dari asap rokok . Ayah aku dulu merokok tapi lepas kahwin dia stop merokok . kena pulak ayah ada athma and masa aku kecik aku semput so memang say no tu asap rokok lah kan . As time goes by , my younger bro pun ada athma sekarang . he can't even smell anything strong . aku pakai perfume pun ibu aku suruh aku duduk dua meter jauh dari adik aku kalau tak nanti dia start batuk .


nak dijadikan cerita hari tu aku, ibu and adik pergi bandar beli barang sikit . ala tak ada lah bandar sangat pun . pekan kecil je . nenek aku panggil town (sebutan: 'ta wun')
So we walked pass some shops . And masa kami lalu depan satu kedai ni , pekerja dia tengah lepak kat depan kedai sambil merokok . dan masa kami lalu depan diorang pun , diorang masih selamba yaya hembus hembus asap rokok . rasa macam kami ni halimunan je . selain daripada tak ada kesedaran yang tak semua orang suka bau asap rokok , asap rokok tu lebih membahayakan orang yang menghidu , tak ke diorang tahu yang perbuatan diorang tu sangat kurang sopan ? At least..... at least , stop smoke kejap , bagi laluan kat kami . bila kami dah lalu baru lah kau nak hembus buat bentuk O ke W ke apa . much better lah kan.


tapi dalam situasi tanpa common sense macam ni , adik aku lah yang paling win sekali . sebab dalam ramai ramai manusia yang aku hidup bersama abad ini , adik aku lah manusia yang paling tak ada common sense. Iya lah , kanak-kanak empat tahun yang sedang membesar dengan buas serta dikurniakan akal yang nakal dan mulut yang becok , nak buat macam mana kan...
So masa lalu depan para perokok tu , adik aku dengan spontan terus tutup hidung lalu batuk-batuk yang kedengaran sangat dibuat-buat lalu mengibas-ngibaskan tangan beliau . Abam abam yang tadinya tengah syok main hembus hembus asap rokok tu pun nampak macam tersentap . Aku dengan ibu aku yang perasan perbuatan adik aku tu terus jalan laju laju and bila dah jauh sikit terus gelak kekek kekek mak iloi iloi .


Hahahahaha , nak buat macam mana kan . Dah memang adik aku tak boleh bau asap asap ni . LOL .


Btw , cakap pasal asap . sebanyak mana aku menyampah dengan orang yang merokok bersepah , aku lagi menyampah dengan para vapers . walaupun asap vape bau macam sedap , tapi kalau asap keluar kepuk kepuk sampai aku rasa dah macam kena jerebu , tak ke annoying . And vapers ni diorang ada sejenis perangai di mana diorang suka menunjuk nunjuk betapa banyaknya asap yang boleh dihembus dengan sekali sedut . dan mereka ada satu style untuk menghembus asap vape tu yang mana aku rasa sakit menyakitkan mata untuk dilihat . lepas tu post gambar dekat instagram dengan hashtag #vapeon . gambar yang tak ada kena mengena dengan vape pun turut ada #vapeon , menunjukkan betapa bangga diorang sebegai penge-vape . hahaha . pelik pulak bunyi dia bila aku cuba translate vaper in BM .



#akuyangpostentrykauyangpanas #blogakusukahatiakulah #haters #suweg #habislahakudibencilepasni #janganunfollowplis
Photobucket

Pinjaman Allah

Assalamualaikum :)


Bila kita hidup , kita selalu rasa macam kita punya semua benda . Rumah aku . Phone aku . Kereta aku . Family aku . Boyfriend aku . Hidup aku . Then slow slow kita mula lupa pada siapa pemilik sebenar semua ni . Dan bila kita diuji , baru lah akan dengar ayat "Sabar ya . Semua ni pun pinjaman je . Kalau Dia nak tarik , sekejap je boleh hilang." Dan waktu tu baru kau akan tersedar , yang semua ni bukan kau yang punya . Allah yang punya .


Semalam aku baru balik dari Putrajaya . Dua hari temankan kawan aku pergi melawat boyfriend dia kat Hospital Putrajaya . At first aku macam terkejut jugak bila kawan aku call pukul 1 pagi nangis nangis mintak temankan dia pergi Putrajaya . Dalam hati terdetik , eh biar betul si A tu sakit . Entah entah prank je tak . Sebab diorang ni jenis gaduh sikit acah acah sakit lah apa lah . Masa otw ke Putrajaya tu pun kami sempat lagi berprasangka buruk dalam kereta . Eh entah entah dia saja je kot . Nanti dah sampai buat surprise , tipu je . Haish Husna , cuba belajar husnuzon sikit .


Bila dah sampai hospital , jumpa dengan mak si A , naik atas sendiri tengok keadaan si A , baru lah aku percaya . Semua orang terkejut dan tak sangka . A ni tiba tiba pening kepala lepas maghrib so his mom bawak pergi klinik . bila check doctor cakap there's something wrong and kena bawa pergi hospital kerajaan immediately . Sampai hospital A dah meracau sebab sakit kepala sangat . Even doctor dah bagi ubat tahan sakit dan ubat penenang pun tak jalan jugak . Sampai tahap overdose pun dia still sakit , last last terpaksa ikat kaki and tangan untuk elakkan dia jatuh katil . Then dia hilang sense belah kanan and his ability to speak . IN ONE FREAKING NIGHT !


Padahal petang tu elok je sengeh sengeh . Mula mula doctor suspect pendarahan otak , bila check lagi , rupanya stroke otak . Tapi punca tak tahu apa . Tiba tiba je . Subhanallah . Selama ni aku baca je kisah orang tetiba sakit macam ni kat Facebook , dalam novel . Ni nampak sendiri depan mata . Dapat bayangkan tak betapa risau dan sedihnya kawan aku and family dia . Yang paling penting si A tu . kalau benda ni jadi kat kau , apa kau rasa bila tiba tiba kau tak boleh bergerak separuh badan and tak boleh bercakap .


Aku cuma mampu doakan A , family dia and kawan aku sabar hadapi ujian Allah ni . Well , setiap ujian tu pasti ada hikmahnya kan . And Allah tak kan uji hamba dia di luar kemampuan kita . Aku yang jadi watak sampingan dalam drama tragis ni pun dapat lah jugak sikit kesedaran , yang nikmat kesihatan tu pinjaman je . Jadi selama kita sihat ni , syukur lah . Even kita jaga kesihatan kita , exercise hari hari , makan bayam seguni pun , kalau Allah nak tarik balik sekelip mata je boleh jadi . Nauzubillah .




P/S : identiti dirahsiakan demi menjaga keselamatan negara Husnaland . Sekian :P



Photobucket

Podot

Assalamualaikum :)


Once dekat sekolah aku femes perkataan ni . 'podot' which for us means malu. aku tak sure lah kalau kami cuma mencipta perkataan atau memang perkataan ni wujud . jap aku check...
.
.
.
.
okayyyyyyy...... rupanya podot tu is a word in loghat pahang . and maksud sebenar dia ialah sumbat . contoh paling banyak aku jumpa , "aok podot je baju tu dalam beg." maksudnya "awak sumbat je baju tu dalam beg." 


So.... why on earth did we use the word 'podot' as malu ?!?! demm . nasib baik aku dah tak guna word tu sekarang . kalau aku still guna dekat uni and kawan kawan aku tanya apa maksud dia and aku cakap malu... aku lah yang termalu sebab I am from Pahang dan aku telah menyalahgunakan perkataan bahasa negeri sendiri . haha . So guys , if you are from my previous school... ketahuilah bahawasanya kita telah tersilap . kembalilah kalian ke pangkal jalan . mungkin adik adik junior yang masih ada dan guna perkataan podot as malu boleh educate kawan kawan yang lain bagitau maksud sebenar dia sumbat . dan boleh juga sarankan dekat cikgu supaya wujudkan kelab persatuan anak pahang . belajar dialek pahang yang betul kat situ . kat tempat aku loghat pahang memang hancus betul.. dah dirojakkan dengan loghat negeri lain . felda lah katakan...



eh tetiba terbebel pasal perkataan tu pulak . actually aku nak cerita pasal aku termalu hari tu . nak guna terpodot tapi tadi baru dapat hidayah kan... haha . pernah tak korang nampak someone yang korang kenal dari jauh , then korang start senyum and lambai lambai dia . makin dekat.... makin dekat.. lagi korang melambai and nak tegur dia ke apa.. tetiba elok dia jalan straight je sebelah bahu korang , pandang pun tak . rupanya dia tak perasaan kewujudan kau kat situ . dan kau terhenti di situ berdiri seorang diri sambil orang lalu lalang pandang apahal budak ni lambai siapa dan kau pun slow slow turunkan tangan dan try untuk berlagak macam nothing just happened .


Yes that happened to me... a lot . dan aku rasa itu adil sebab rasanya semenjak aku diisytiharkan rabun tapi aku still jet jet mata clear je tak nak pakai spec ni dah berapa ramai kawan kawan aku merungut yang aku selalu tak pandang pun diorang kalau selisih . kadang kadang diorang siap lambai lambai panggil nama lagi tapi sebab aku tak nampak aku buat tak tahu . bila dah lepas baru aku macam perasan yang tadi ada orang tegur tapi dah terlambat . hahaha . kesian . 


Beberapa hari lepas , benda ni jadi dekat aku pulak . but this time it's on another level . aku jalan jalan dengan adik aku . tetiba kami nampak cousin kitorang lalu , tengah drive kereta . then we crossed the road , right in front of him , and lambai lambai sambil terlompat eksaited sambil jerit jerit panggil nama . well , cousin sendiri kan . nak malu apa . hahaha . BUT.... but dia boleh tak pandang kitorang LANGSUNG and drive straight je... I mean... kalau tak perasan muka kitorang pun , tak kan lah dia tak pelik kenapa ada dua orang perempuan lambai lambai sambil melompat sambil lintas jalan.... tak kan lah kau tak terfikir untuk pandang sekali lagi... demm yuu .


dan kami sumpah speechless kat tepi jalan bila nampak kereta tu terus je macam tu . dan driver kereta belakang lalu sambil melemparkan pandangan apo-kono-eh-dengan-budak-budak-ni-haa . dan orang orang yang lalu lalang di sekeliling pun macam... pahal doh perempuan dua orang tu...


balik rumah terus laju laju whatsapp cousin dan dia cakap dia tak perasan..... ah , aku masih berdendam . kau tungguuuuuu ~




Photobucket