Bottom of the wheel

Hi and assalamualaikum :)

Long time no see T_T
kepada anda anda yang masih belum tahu dan tertanya tanya , eh kenapa Husna dah lama tak update blog eh ? (ada ke orang kesah ? perasan betul aku ni . mih mih mih) aku , sekarang dah jadi freshie uolls ~ hmm , sebenarnya jadi first year degree student ni adalah sangat tak ada benda yang nak dibanggakan . dia macam satu tanggungjawab besar yang tiba tiba kau dengan sukarela atau paksarela kena galas .

so , dua minggu ni , adalah dua minggu yang sangat busy . lagi lagi sepanjang MHS aka minggu haluan siswa . It was fun , but very tiring . I'm not gonna tell you yet about MHS , tunggu next entry ok . tapi one word , HAVOC . MHS memang buat aku rasa macam gempak je jadi student UM . padahal last year asasi kat UM jugak tapi tak ada pun rasa macam tu .


but after MHS , suka atau tidak bermulalah kehidupan sebenar as a degree student . dan aku rasa , minggu ni mungkin boleh dapat anugerah minggu malang sedunia aku . It's like everything gone wrong . literally everything .

masalah pertama aku is bila kena susun jadual sendiri . selama ni hidup aman je ikut je jadual yang orang dah tetapkan . tapi sekarang semua kena buat sendiri . malangnya , aku tak tahu apa masalah jabatan aku , jadual kami banyak gila yang overlap . even jadual yang jabatan cadangkan pun overlap . so aku memang bermasalah nak susun jadual . pulak tu dibebankan pulak dengan nak kejar credit hour . maximum credit hour untuk first sem is 18 . but I only managed to get 13 . ini semua sebab jadual overlap and banyak kelas untuk uni course dah full .

perks of being a chemistry students , kau kena pasrah je dengan jadual padat . sebab lab saja pun dah sehari suntuk . bayangkan lab kimia start pukul 10 pagi saaaaaaampai 5 petang . pishang tak pishang . so most of my other classes overlap dengan jadual lab aku . yang tak overlap pulak dah full . makanya aku terpaksa ambil kursus elektif untuk tambah jumlah credit . itupun jumlah sekarang just 15 . kursus elektif yang aku boleh ambil pun cuma electronics dari physics department atau earth surface process dari geology department . electronics seems too tough even basic aku agak strong . and I dont really like it . all the electronics things... stuff.. (even aku gila gadget , aku tak nak heran pun pasal dalaman wayar wayar gadget tu ) so aku pejam mata je ambil earth surfave process . senior cakap subject tu pasal bencana alam . jangan aku yang ditimpa bencana sebab subjek tu nanti sudah lah .

things getting worse bila aku dapat tau yang kalau credit kau bawah 16 , even kau dapat 4.0 tapi kau takkan dapat dekan . sumpah rasa down . benda ni fakulti ke sape sape ke tak pernah mention langsung pun . ni pun nasib baik ada senior tanya dah cukup ke credit and aku cakap tak . baru lah aku tau . nak tambah kursus elektif lagi satu , aku takut tak boleh bawak pulak . dan satu satunya course yang ada dan boleh cukupkan jumlah credit aku ialah English . malangnya , kelas English waktu yang jadual aku free dah penuh . so..... tak tau lah ceq nak habaq cam mana lagi . pasrah jelah kan .

sementara aku pening pening fikir pasal credit hour yang tak cukup tu , sempat jugak aku pergi apply nak jadi tuuut . tuuut tu aku malu nak bagitau . tapi dia semacam persatuan lah . first stage aku kena pergi ujian kecergasan . first aku kena lari 2.4 km , then sampai sampai dengan tercungap lagi aku kena buat push up . bagi menambah perisa dalam cerita ni , aku datang ujian sesi petang . so , korang bayangkan lah apa perasaan push up atas tar pukul 4 petang . lepas push up , kena sit up pulak . masa tu aku dah rasa macam haus gila nak mati . so aku pergi minum air sekejap sebab dah tak tahan . malangnya , lepas minum air aku terus rasa nak muntah . di pendekkan cerita, aku pun muntah dengan banyaknya like habis keluar balik chicken chop aku makan time lunch yucksss . lepas muntah terus aku rasa segar gila  LOL . then aku sambung balik ujian tu , lari pecut 4 x 10 m , and lompat jauh .

funny story , sementara tunggu bas sampai untuk kutip kami pergi ujian kecergasan tu , Ziha , kawan aku ni call kawan kawan kitorang yang lain nak pesan makanan . sebab diorang dengan bahagianya pergi berjimba dekat mid valley . tiba tiba dapat idea on the spot nak prank diorang . so Ziha ni buat la suara kesian kengkonon aku pengsan masa ujian tu . and now kami dekat emergency PPUM and Ziha tak tau nak buat apa and call siapa . kengkonon phone aku ada password tak boleh nak bukak . gelabah jugak la diorang yang dekat mid valley tu sekejap . haha . bila dah dapat tau kena tipu tu memang kami kena maki lah kan . hahahah . tup tup , realitinya , aku muntah dan Ziha yang pitam . dalam ramai ramai tu , kami dua orang je yang tumbang . kah kah . dan benda ni kekal rahsia . diorang semua tak tahu pun sebab kami malu nak bagitau . shyyy , ni rahsia kita kita je tau !

stage two : medical check up .
malangnya , tahun ni ramai gilos yang apply nak jadi tuutt . dan kuota untuk tuutt adalah sedikit jadi dia tinggikan syarat kelayakan . so , tiba tiba dia nak ketinggian minimum 155 cm . dan aku yang comel ni memang tak cukup syarat lah kan . tapi kawan aku Ziha lepas medical check up sebab doctor tu terlepas pandang . padahal tinggi kami sama je . so pegawai pegawai kat situ kesian kat aku and diorang suruh aku datang balik esoknya sebab doktor lain pulak yang datang . mana lah tau kan. so esoknya aku datang jugak , tapi malangnya sekali lagi , ramai gila yang datang untuk medical check up hari tu . setengah hari menunggu , last last tak sempat nak buat medical check up . kau bayang lah aku dah datang dua hari kot ! then dia cakap suruh datang rabu next week pulak . kena datang pagi sebab petang tu dah start stage 3 : pre-interview . padahal rabu tu aku ada kelas pagi so aku baru rancang rancang nak datang lewat sikit ke apa . tetiba malam khamis tu tuutt mesej aku bagitau suruh datang medical check up hari Jumaat , jam 2 petang . macam asdfghjkl sebab aku dah pergi beli tiket nak balik rumah petang khamis tu . dan tiket aku pukul 12 hari Jumaat . so , say goodbye to tuutt .


cerita malang nombor 3 :
Hari Khamis tu lepas aku pergi beli tiket , aku melencong kejap pergi KLCC . so aku belilah seluar slack untuk pergi kelas . and ada lah beli cincin sikit ihiks . dah sampai UM , test cincin tu macam longgar je . padahal aku test dekat kedai ok je kot . takkan jari aku mengecut pulak ! dan seluar tu..... orang kedai tu lupa tanggalkan benda putih untuk sensor tu . patutlah masa keluar kedai aku rasa macam dengar bunyi tapi masa tu confident je bukan berpunca dari aku sebab aku dah bayar . so iolls buat donno jelah . so now aku nak kena pergi KLCC balik nak suruh orang tu cabut benda putih tu . haihhh .

cerita malang nombor 4:
otw nak pergi perhentian bas tu , boleh pulak batang beg aku tercabut . nasib baik aku jumpa balik skru dia and boleh pasang balik .


konklusinya , hidup ni kan ibarat roda . mungkin sekarang aku tengah berada kat bawah . tapi takpe , at least benda-benda yang jadi ni buat aku jadi lebih tough . lebih ingat Allah . like aku sentiasa rasa insecure fikirkan pasal credit hour aku yang tak cukup tu . and bila aku rasa macam tu mesti aku akan beristighfar ke apa ke . cuba kalau semuanya ok . jangan harap lah aku nak beristighfar dalam hati sepanjang masa . memang tak ingat tuhan la dah bila senang kan . nasib baik jugak lah aku ni jenis yang rilek rilek , setakat ni tak adalah sampai meraung asyik ditimpa bad luck je sepanjang minggu . sebab tu Allah uji aku macam ni . dia tau aku kuat mana . dia takkan uji hamba dia melampaui kekuatan kita .

so I hope things will get better soon . InsyaALLAH :)


Photobucket

Awkward

Hai korunkzzzz !


Hari ni saja nak share cerita . So , hari ni aku keluar dengan Alyaa . memandangkan ni minggu last kami duduk goyag kaki dekat rumah , makanya wajiblah pergi menternak lemak bersama dulu . Jadi sementara make up masih fresh , laju laju aku pergi tangkap gambar passport dulu . aku sebenarnya dah bertangguh nak ambik gambar passport ni seminggu . semua disebabkan encik jerawat yang bertapa atas hidung ni sebok nak bergambar sekali . tapi last last hari ni aku dah macam ah lantak lah ! aku dah tak de masa hari Isnin dah nak pergi UM .


So guys , gambar kad matrik aku nanti akan ada jerawat di hidung because YOLO ! YOLO beb YOLO , so why not ada kad matrik gambar ada jerawat kat hidung kan ? KAH !


Aku pergi tangkap gambar dekat kedai gambar ayah Abang Po sebab situ macam paling senang nak parking . so masuk masuk je.... alamak. ada mak dia lah pulok . I'olls ni pemalu orangnya . haha . makanya aku ni tutup tutup muka je la kengkonon mak dia tak nampak kot . padahal dah sah sah mak dia cam muka aku . hari tu time raya baru je salam mintak duit raya . puih ! masa tu aku tengah gaduh dalam hati eh nak tegur ke tak nak ek . dah depan mata kot . tapi masa tu mak dia tengah borak borak dengan orang lain so aku macam eh malas lah tegur . tak lama lepas tu mak dia keluar kedai . rasa macam fuhh lega . hahahaha . tapi mesti mak dia balik rumah terus potong nama aku dari senarai calon menantu kan . pasal sombong gila T_T


lepas tu aku pun menunggu dengan separa aman sambil usha usha gambar family diorang zaman saloma still awek cun dulu yang tergantung kat dinding . tiba tiba masa nak bayar akak yang kerja kat situ cakap.
"Nama awak Husna ya ?" sambil sengeh semacam.
"Eh , mana akak tau ?!?!?!" muka terkejut beruk.
"Teka je . rasa rasa macam tu."
"Tipu ! cakap la mana akak tau !" tetiba macam emo kat situ.
"Agak agak je.... hehe"
"mana boleh agak agak . cakap laa kenapa..."

lepas tu aku macam dah boleh buat dua konklusi . akak tu stalker atau dia psychic so dia boleh teka nama orang .


Then aku jumpa Abang Po kejap and dia ada mention pasal gambar passport . So conclusionnya , pekerja kedai tu suka stalk girlfriend anak boss dia . okay.............. ini memang stalk baik punya sebab kami tak ada buat relationship apa apa kat facebook . upload gambar sama sama pun tak de . bermanja-manja di status patah lagi . just dekat instagram je aku upload gambar kitorang seketul dua . so...... harap harap dia tak stalk blog aku jugak . kalau tak kantoi la titew cakap pasal awok . teehee ~


Photobucket

School Essentials Haul

Wuuut wuuut !


Haa kalau nak tahu , dalam banyak banyak benda yang paling aku suka bila dah dekat dekat nak start masuk belajar balik ni , mestilah shopping barang barang keperluan untuk belajar . dulu masa zaman sekolah , dah nak dekat hujung bulan December tu mesti parents aku bawak pergi Mydin . borong buku tulis , alat tulis semua . lepas tu pergi beli beg sekolah baru . lepas tu kasut sekolah pulak . Hoi , seronok kemahen kau ! dua minggu sebelum start sekolah aku dah siap sedia beg sekolah baru . dah isi siap siap lengkap dengan buku dan kotak pensel . letak elok elok tepi katil . eksaited titew . ihiks !

tapi bila makin besar tradisi tu makin hambar . semua malas malas nak keluar pergi beli barang sekolah . last last aku keluar sendiri pergi cari beg sekolah and kasut . lagi lagi bila dah start masuk universiti . laaagi lah parents aku macam alah dah besar tak payah lah . 

BUT NO ! aku tetap akan beli barang baru walaupun errr... barang lama masih elok dan boleh guna . sebab ni je yang akan boost semangat aku untuk masuk belajar . faham faham je lah kan perasaan hari pertama masuk kelas pakai semua benda baru . bersemangat gittew . makanya hari tu aku paksa ibu bawak aku pergi kedai buku untuk beli alat-alat tulis semua . beg pulak aku order online je . habis cerita .

Sweet lace PU backpack - RM43.00
www.avenue86.com

tapi rasanya dah sold old . tapi jangan risau banyak lagi backpack lain yang cantik2 dan harga berpatutan . handbag pun banyak .

aku memang nak cari backpack . dah penat pakai sling bag . tapi sebenarnya aku nak cari design macam retro sikit . ada jumpa tapi malangnya pre order . menyesal tangguh tangguh nak order . kalau dari hari tu order sempat dah sampai . sebab baru minggu ni nak order makanya aku order yang ni je sebab ready stock . 

ni first time aku shopping online dekat avenue86 ni . and service diorang memang bagus . instead of email, diorang akan mesej kita bagitau order diterima , payment diterima , barang dah pos beserta dengan tracking number semua . so makin senang lah . email pun tetap email jugak . dan cuma ambil masa 1-3 hari untuk sampai lepas payment . siap dapat free gift lagi tau .

#maafiklansekejap

stationeries yaww ~ disebabkan aku dah borong pen sekotak dan banyak dapat hadiah pen masa hari guru hari tu , so aku cuma beli pen sikit je . dan adalah kertas kajang , notebook, dan lain lain yang tak berapa nak comel untuk ditayang . teehee ~

ya, pencil case ni sangat besar dan pink dan macam kartun dan sangat kebudak budakan . aku tau . memang tak sesuai langsung untuk student first year degree . tapi aku tak dapat tahan diri dengan kecomelan dia . ahh aku tak peduliiiiii , aku tetap kanak kanak ! titik . 

disebabkan besar semua benda aku sumbat dalam ni . you name it I have it . gam ? gunting ? calculator ? anything.

erm.. agaknya tema kali ni memang brown leather and pink kot...

erm... yang  ni pulak tak sengaja :P





Photobucket