Saya ustazah :P



Assalamualaikum :D
Hari ni first day aku bertugas as guru ganti . ya Allah sumpah pishang nak mati . kalau adik adik semua tak tau pishang tu apa , bukak twitter , tweet:

define pishang


nanti Urban Dictionary akan tweet kat korang maksud pishang . terbaik punya . hahaha . but like siyesly... they know every words . in any language . they can even define your name correctly. kind of scary actually.
okay back to our story !

aku turun je dari kereta tu semua budak pandang semacam . paling eksaited ialah adik aku . tak sabar nak tunjuk kat kawan kawan "cikgu baru tu kakak gua bhai" dan lagi awkward bila sebenarnya aku ada friend dengan beberapa orang budak sekolah tu kat fesbuk . terutama kawan kawan adik aku . and they like.... 

tu ke Janna Cuna ?


dah la profile picture gua gothic gila . selalu buat status merepek . mampuih . hahahahahhaha
so basically aku kena ajar tiga kelas. tiga tiga kelas budak degil . tak leh nak behave langsung . boys especially . i'olls ni dah la suara ayu . dah menjerit pon still ayu lagi lemah lembut lagi merdu . kah kah . saiz pon lebih kurang je . mana la budak nak takut . so first dah ni tak ada lah mengajar sangat pon . aku kasi budak melukis , buat card , main quiz sudah . tapi lepas ni aku tak nak buat quiz dah . sumpah diorang hyper bila sampai part quiz . bising nak mati . 


and actually aku tak tau pon apa nak kena ajar . memang lah ada buku panduan , tapi aku tak reti guna . hahahahah cemana ni T_T


and the best part is tetiba aku jadi femes gila kat sekolah tu . hahahahah . kids be like... eh tu la cikgu baru tu . pergi mana mana pun semua dok "hi teacher hi teacher"... cuma bila selisih dengan adik aku jelah dia tegur "hi awek".. me like "woi aku cikgu la gile . bagi salam! ". paling seronok bila orang panggil cikgu comel . hahahahahahahhahaha . okay . korang boleh muntah sekarang . bukannya apa.. kat sekolah tu aku sorang je cikgu yang boleh dikategorikan sebagai 'awek' . yang lain semua mak bapak nenek atok orang . sangat . hambar .


but the bestest part of all (yeah i use bestest coz i'm an English teacher) is that... most of the students... yang tak tau aku ajar subjek English........ panggil aku ustazah . okay . korang boleh gelak sampai mati sekarang . kbye.
Photobucket

Acano ???



Masalahnye sekarang ni..... acano ??
macam mana nak mengajar ? macam mana nak berinteraksi dengan budak ? macam mana kalau budak budak tak hormat aku ? macam mana kalau diorang tak nak dengar cakap ? macam mana kalau diorang bosan ? macam mana kalau diorang bising ? macam mana kalau ada yang terberak dalam kelas ????


sebagai langkah awal , aku dah beli satu plastik besar gula gula . kengkonon nak umpan budak walhal aku dapat rasakan yang separuh dari isi plastik tu akan masuk dalam oesophagus aku . eh macam tu ke eja dia ? dah lama meninggalkan alam biology ni . ahaks . tadi proses daftar dekat PPD dah beres . tapi yang paling sentap bila ada pegawai tu cakap muka aku macam budak darjah enam .. tskkk . masuk pejabat pun semua ingat aku ni nak tukar sekolah ke apa . pelan je aku geleng . and dengan muka penuh teragak agak diorang tanya balik . "nak apply kerja ke?" *angguk pelan pelan sambil sengeh tayang gigi jarang* dan diorang pon pandang je aku dengan muka ketat cuba terima hakikat yang budak ni nak apply jadi guru ganti . ni pun nasib guru besar memang dah cop aku suruh jadi guru ganti . kalau tak memang tak de harapan la dengan gaya aku yang macam tak cukup umur ni . kalau aku jadi budak pun aku tak confident kalau cikgu gaya hopeless macam aku ni masuk mengajar .

and esok maybe aku tak mengajar lagi . so ibu tanya nak buat aktiviti apa dalam kelas ? jawapan aku senang je . main lah game . ibu ingat game macam kotak beracun ke apa . tak tak . bukan game yang tu . tapi game dalam fone . aku main . budak tengok . bukan ke budak budak suka tengok orang main game ? bosan bosan kita selfie lah ramai ramai . boleh masuk insta . buat hashtag #sayacikgu . caption : selfie with little rascals .


oh . lupa pulak fact yang aku tak suka budak . like siyesly . aku tengok budak budak yang kotor main lari lari tak pakai kasut tu pun rasa eeee gelinya . lepas tu budak budak sekarang ni kwajaa lain macam . kadang kadang kalau aku selisih dengan budak diorang boleh pulak sergah sambil buat muka annoyed . hoi panas betul hati dengan budak macam tu . rasa macam nak patah balik pergi sekeh kepala dia kejap . nasib ada mak bapak diorang je kat sebelah . haishhh

tapi sekarang ni macam orang lain je yang over eksaited aku nak masuk mengajar esok . Huda tak habis habis tergedik . suruh aku iron baju cepat cepat lah tidur awal la . ibu pulak dah cadangkan macam macam aktiviti nak buat esok . suruh aku ikut cikgu lain masuk kelas tengok diorang mengajar la apa la . ayah pulak kecoh suruh aku buat research kat internet macam mana nak mengajar .  buat reseacrh pasal sekolah lah apa la . 



















search je la... bacanya tak pon..



tapi aku cuma concern satu benda je....




"sekolah ada wifi tak ?"




Photobucket

The End

selamat pagi !


ya pagi . long time no see =..=''



well , sekarang aku dah officially habis asasi . now tunggu degree je lagi . ecececeh . rasa macam tak percaya . setahun tu rasa kejap sangat . and lagi tak percaya lepas ni aku akan bergelar student degree . tue benor bunyinyer ~~ titew rasa macam kanak kanak ribena lagi . ape ni tak nak la tue tue . tamo tamo .

tapi sekarang ni memang terasa la macam makin tua . Abang Po dah berapa kali tegur gambar gambar aku kat insta muka nampak matured . aku masuk kedai pun sekarang ni semua panggil akak . cisss . panggil la adik manis ke apa ke.. rasa tua betul . maybe sebab sekarang ni aku keluar dah tak pakai seluar track . dah bawak handbag . nampak la macam makcik makcik sikit.


and now . cerita paling hot setaff sekarang . 
hari khamis aku habis final exam . malam khamis berjimba . hari jumaat spend time dalam bilik . lepas ni tak dapek dah nak lepak dalam bilik . haha . semalam berjimba lagi dekat sunway main ice skating sampai sakit bontot sampai sekarang tak hilang . tskk... hari ni ada interview UM , lepas tu check out . then , bye UM ~ kalau ada jodoh degree nanti jumpa lagi .


ESOK 
aku kena pergi daftar dekat PPD maran .

LUSA
aku masuk mengajar sebagai guru ganti dekat sekolah ibu . KAH KAH KAH 
ajar apa ? ENGLISH . siapa ? budak darjah satu . HA HA lawak sangat. 

time final exam hari tu ibu ada offer . aku pun macam haa boleh la . kot kot dapat . daripada tak ada kerja kan . tapi aku tak tau la pulak terus start minggu depan !!!! like hoi, at least bagi la aku rehat rehat dok ilek dulu seminggu ke kat rumah ! huaaaaaaa T_T



Photobucket