End of Organic I Lab

Tak ada benda yang paling aku tunggu selain dari week 5 . dari aku register course lagi aku dah macam eh cepatlah week 5 . tak sabarnya nak habis week 5 . bila nak week 5 ni ? and so on . 

dan maka tamatlah week 5 . yeeeeaaahhhh !


kenapa aku tunggu tunggu minggu ni ? sebab habis minggu ni bermakna habislah tempoh jadual padat nak mati aku . segala lab habis minggu ni . So baru lah aku boleh bernafas dengan kadar yang separa normal . heh , belum cukup normal lagi . dah habis lab tapi still banyak aktiviti kolej yang aku join . setakat ni aku dah join 3 kelab and satu projek mega . so basically life aku sekarang malam malam ada je meeting apa apa . sabtu ahad ada je event apa apa . next week dah cuti mid sem but still hari jumaat sampai ahad aku ada program kem jati diri dekat Port Dickson . haa , nampak macam students yang berdedikasi tak ? busy je memanjang . blog pun tak update update . ahaks .


ok hari ni actually nak cakap pasal lab je . haha . so sem 1 ni aku ambik lab organic chemistry . orang lain punya nak ambik subjek ni lambat lambat sebab tak suka organic chem tapi aku tak sabar sabar nak ambik sebab dalam chemistry ni lah yang aku suka . dah cakap aku memang pelik dari orang . jangan tanya .

dan buat pengetahuan rakyat jelataku sekalian , lab chemistry beta start pukul 10 pagi dan tamat pada pukul 5 petang . for those yang tak ambil chemistry , reaction diorang selalunya macam...
bapak ah kau buat apa doh lab sampai 7 jam ?????

tapi kan... kalau kau buat benda yang kau minat.... tak rasa pun 7 jam tu... hihi . lagipun lab dia relaks je . senang cerita kau masukkan satu chemical dalam beaker , kau boleh tangkap gambar beaker tu dulu. pastu sempat selfie sekali . pastu menguap kejap . and then proceed step 2 . haa , lebih kurang macam tu lah tahap relaks dia . hahaha . tapi ada lah certain experiment yang kena buat cepat cepat sikit .



ini contoh experiment recrystalization . bahagia bunga bunga hati bila result dapat crystal cantik bling bling . glitter shawl pun kalah tau !



ini pulak experiment untuk test functional group of organic compound . experiment ni banyaaaaaak gila test so aku tak sempat nak tangkap gambar semua sebab nak cepat . dan disebabkan hot plate dekat belakang tu terkena tangan aku maka terhasil tindakan reflek yang menyebabkan beaker dekat depan hot plate tu tumbang lalu tumpah segala chemical dekat aku . habis lab coat iolls warna warni ! dah la kesan dia tak boleh hilang . ceit ! haaa ni la sebab kenapa dekat lab wajib pakai lab coat . bagi mengelakkan pelajar comel yang cuai macam titew ni mandi dengan chemical lah .


ada jugak experiment yang lek lek kita main pasang pasang model molecule je .


and also some other experiments yang semuanya menarik . bagi aku la sebab ini minat aku . bagi orang lain mungkin apa lah yang minah ni bebel satu entry tayang lab apparatus bagai. kan.




and of course , aktiviti rasmi setiap kali lab . hahaha ~XD

meet my lab mates . that chinese guy standing at the right is actually from china . and he like to jet jet cakap melayu setiap kali lecturer suruh buat kerja lebih like "tidaaaaaaaa" k tak sampai . LOL .
and that girl with hijab, 3rd from the top left is actually mix of malaysia-libya and duduk Malaysia sejak umur 5 tahun . tapi sampai sekarang tak pandai cakap melayu . dah la banyak cakap laju pulak tu kadang kadang rasa macam eh penat nye nak susun ayat cakap dengan perempuan ni ! belajar cakap melayu plis !

and the others are just..... crazy chemist-to-be :)











terima kasih sudi baca entry nerd ni . kbye !

Photobucket

CPUV Nuffnang

Assalamualaikum earthlings !

I've been so busy lately . kalau dulu selalu la intai intai nuffnang . bila lah nak kasi aku CPUV baru . bila la earning aku nak bertambah . sepuluh ringgit pun tak lepas lepas lagi . tskk . jeles tengok orang lain update entry pasal cash out duit nuffnang beribu sebulan . 

tetiba semalam buka nuffnang , tengok earning dah naik sikit . yeay ! memang menari happy feet lah kejap kan . padahal naik seringgit dua je . LOL . lepas tu tengok ada banyak CPUV baru . yeay !



So guys . sila lah berbaik hati menyumbang kepada tabung negara Husnaland dengan cara klik pada iklan nuffnang di atas header blog i'olls yang comel tu . ada Proton PCC , RHB Now , SME Micro Finance, LAMIDO Digital Campaign , and Zurich Insurance Contest .


terima kasih sudi baca :)

Photobucket

Rule #1 : Customer always right

Rule number 1 : Customer always right
Rule number 2 : Always follow rule number 1



Kau pergi lah mana mana kat dunia ni . customer always right . even macam mana pun , kau kena layan customer kau . itu memang prinsip orang berniaga . tapi hari ni aku dah jumpa sorang b*lls**t yang agaknya memang tak pernah dengar dan tahu prinsip ni .

petang tadi aku pergi jalan masjid jamek . biasalah , girls lah kata khoon . tudung dah melimpah ruah dalam almari tapi sentiasa rasa tak cukup tudung dan nak beli lagi dan lagi . lepas tu pagi pagi dilema confuse nak pakai tudung mana satu . lepas tu selalu rasa macam tak ada tudung nak pakai dengan baju ni baju tu . lepas tu rasa macam tak cukup tudung . begitulah rentetan kitaran ketagih beli tudung kami ya wahai kaum adam sekalian . please take note . nanti kalau tetiba bini korang merengek tak de tudung nak pakai walhal dia ada dua rak tudung , janganlah kau pertikaikan niat murni dia untuk menambah koleksi kalau tak nak tengok kepanjangan muncung beliau bertambah sebanyak lima inchi .


kalau kau shopping tudung dekat jalan yang sepanjang jalan ada kedai tudung , adalah normal untuk masuk semua kedai dan banding bandingkan harga and pilih tudung yang paling comel . ingat senang ke nak main rembat je tudung mana mana kalau ada beratus pilihan depan mata ? nak dijadikan cerita aku and Ziha dah jumpa tudung yang kitorang berkenan (akhirnya) . tapi like always , mesti rasa macam eh apa kata kita tengok kedai lain untuk kali yang terakhir untuk make sure tak ada tudung lain yang lagi lawa daripada yang ni . hahaha . so kami pun letak balik tudung tu comel comel dan pesan kat makcik tu jap lagi kitorang datang balik eaaaa .


so lepas confirm memang itulah tudung pilihan hati , kitorang pun patah balik dengan gigih ke kedai tersebut untuk beli tudung tu . tetiba masa aku nak ambil tudung tu makcik tu datang and marah marah .

"kalau tak nak beli tak payah la nak cabut cabut ! nanti bukannya beli pun ! tinggal je macam tu! gatal sangat. saya ni tuan kedai tau bukan pekerja ! gatal sangat tangan tu!"

dan aku dengan muka comel serta suara paling ayunya berkata, 
"Eh makcik saya nak beli la.."

"Ah tak de nye ! ye la tu nak beli ! gatal sangat b***k tu !"

"Saya serius ni nak beli..." 
masa tu aku tengah nak cabut tudung tu dari penyangkut sebab memang niat betul betul nak beli.

"yela tu ! gatal *****  pot pet pot pet *carut carut*"

masa tu aku macam.... ah tak jadi lah aku nak beli macam ni . malas ah . then aku nak kepit balik tudung tu kat penyangkut tapi makcik tu teruskan acara memaki serta mencarut dia dan dah mula kuatkan volume suara dia sekuat hati . for sure lah aku dah tak tahan so aku terus sangkut je tudung tu without kepit balik properly .  and makcik tu makin maki maki kitorang..

"Haaa kan tak beli ! b*j** gatal sangat macam ni la ! bulu panjang tak potong !"

dan kitorang terus berambus dari dari kedai tu . yang paling sakit hati even kitorang dah keluar dah lepas dua kedai dari kedai makcik tu , dia still maki maki kitorang kuat kuat sampai semua orang pandang . dok bulu panjang bulu panjang . eh aku rasa macam nak pergi shave je lidah makcik tu . lepas tu kasi dia kumur kumur dengan concentrated hydrochloric acid . biar bersih sikit mulut longkang tu . and then hantar dia pergi kursus basic entrepreneurship bagi belajar sikit tertib berniaga.


kalau orang lain rasanya dah lama carut balik mak cik tu . nasib baik lah kitorang ni sabar sikit . dan berpelajaran . orang bodoh je yang layan orang bodoh macam tu . too stupid to handle . lepas dah jauh tu kitorang stop kejap kat satu spot and Ziha macam "eh berhenti jap . nak lepas geram jap" dan bermula lah sesi carutkan makcik tu oleh kami berdua selama beberapa minit . hahaha . kami jarang tau carut kan orang ! 

tapi disebabkan kami nak jugak tudung tu (faham faham jelah dah pusing semua kedai kot untuk cari tudung tu) so kami pusing jugak pergi kedai kedai lain untuk cari tudung yang sama . tapi kebanyakan kedai lain macam mahal sikit or tak ada tudung tu . jadi setiap kedai yang tak ada dan sepanjang kami cari tudung tu , memang mulut tak berhenti cakap eh bangang lah mak cik tadi . eh sial la makcik tadi . kalau tak kita dah dapat beli kot . 


dan aaaaaaakkhirnyaaaaaaaa jumpa jugak kedai lain yang jual tudung corak tu and murah . masa jumpa tu kitorang macam alhamdulillah... padan muka mak cik tadi . LOL . dan sepanjang perjalanan balik pun kitorang still kutuk kutuk makcik tu . tak boleh stop kot . terngiang ngiang je suara makcik tu maki maki . haishhh panas je hati . ikut kan hati aku nak tumbuk je makcik tu before blah . 


sebab tu lah aku sekarang lagi suka shopping dekat mall banding dengan dekat street . sebab at least pekerja dekat mall senyum layan customer . and diorang takkan pernah marah customer . and tak ada orang orang yang kerja sindiket ni dok offer offer nombor free lah , hulur yassin mintak derma 'ikhlas' lah . dan manusia manusia lain yang menyakitkan hati . ahhh , too many stupid people lah . dammit . so if you wish to go there , beware of these kind of stupid people . like I said , too stupid to handle .





Photobucket