Nak bebel | Part 2

Sebelum start bebel , saja nak cakap beg ni comel tapi memandangkan aku sejenis manusia yang suka simpan sampah dalam beg and barang barang aku semua tak comel , so...... erm...


Ok sambung bebel semalam . dekat ward adik aku tu ada sorang budak perempuan ni , sembilan tahun . masuk ward sebab kaki kena jahit . luka jatuh buat apa tah , pastu kena infection bla bla bla . budak ni rasanya macam tinggal dekat rawang dengan mak dia tapi sebab mak dia busy tak boleh nak jaga , so bawak pergi hospital sini . sebab ada nenek and ayah dia .

kisahnya budak ni selalu kena tinggal sorang sorang . sebab ayah dia kerja and maybe ada lah hal hal yang tak dapat nak dielak . so dia terpaksa ditinggalkan . nanti petang ke malam ayah dia datang lah . tak macam budak budak lain , semua ada penjaga tunggu kat tepi katil doploh pat jam . tapi budak ni pandai je bawa diri . bangun tidur , pergi mandi sendiri . tegur tegur orang . bila makanan sampai dia makan sendiri . and pulak tu pandai dia simpankan makanan untuk ayah dia . dekat hospital ni nurse akan kutip balik makanan after about sejam setengah macam tu . so sebab ayah dia datang lewat , dia akan punggah makanan untuk ayah dia dalam tupperware . tak ada pun menyusahkan nurse ke apa ke . 


bila aku tengok dia aku terbayang aku . rasanya even dengan umur sekarang ni pun aku rasa aku tak mampu nak urus diri sorang sorang . mesti nak ada orang temankan . plus sedih kot bila kau sakit dekat hospital lepas tu tak ada siapa jaga kau . dah lah tak ada hiburan . tv tak ada , phone tak ada , buku cerita tak ada . memang mati kebosanan lah aku kat situ . so aku memang salute lah dengan budak tu sebab pandai berdikari . zaman sekarang ni susah nak jumpa budak budak yang pandai berdikari macam tu . semuanya clingy asyik nak melekat dengan parents sentiasa . macam adik aku sendiri pun , kalau ibu aku hilang kejap je dia dah menjerit jerit terlolong cari ibu aku . rasanya kalau kena tinggal macam tu memang dia meraung je lah sampai ada orang datang .


so how eh sebenarnya nak didik anak so that dia boleh bawa diri kalau ada emergency ke something . selalu budak budak yang pandai berdikari ni budak budak yang terbiar . mak ayah busy kerja . kena tinggal dengan nenek . nenek pun jenis tak melayan sangat . aku boleh nampak kawan kawan aku yang penjaga diorang macam tu memang pandai berdikari . tapi as parents , tak nak lah macam tu kan . mesti lah nak jaga anak baik baik . tapi bila terlalu dijaga dan parents pulak jenis overprotective , anak jadi manja and tak pandai berdikari .


dulu-dulu aku selalu rasa tak sabar nak kahwin awal . nanti dapat anak awal , so nanti anak dah besar aku still muda . ufufufufu . masa tu rasa macam kalau dah umur 23 camtu macam dah besar sangat lah dah boleh kahwin semua. tapi semakin aku membesar (secara batin , bukan zahir . LOL) aku rasa macam kalau boleh nak kahwin lambat lambat pulak . because I'm sooooo not ready for all the responsibilities . aku sepatutnya dah 21 tahun untuk tahun ni . tapi nak bangun pagi pun susah lagi . nak kemas rumah , memasak apatah lagi . aku even still bergaduh dengan adik adik aku sebab hal remeh remeh . rasanya kalau aku kahwin sekarang for sure hari hari anak aku lambat bangun pergi sekolah , no breakfast . lunch kita makan luar . dinner kita makan nugget je . dan semua kerja rumah husband aku yang kena buat sebab aku pemalas . HAHAHAHAHAHA k tak lawak . k bye.




Photobucket

Nak bebel

Assalamualaikum :)

Sooooooo , aku dah pun tamat semester 3 seminggu yang lalu . hell yeahhh ! tapi tak berapa nak hell yeah sangat lah sebab aku tahu aku screwed up masa jawab exam . out of 7 papers , 2 papers je yang aku confident . hahahahahahaha mampus lah nak :')


Maka dengan itu keesokan hari setelah tamat last payyyper gua , gua pun pulang ke kampung halaman . aku baru je merancang hari lepas exam tu aku nak pergi berjimba dan shopping sampai menangis bila balik tengok dompet . tapi malangnya ayah tetiba nak ambik awal sebab nak terus pergi balik kampung atok aku . sob sob . terpaksa lah tangguhkan hajat yang tak berapa nak murni aku nak memboros . walaupun hakikatnya walaupun aku tak pergi 'shopping' , aku sentiasa beli something bila keluar setiap minggu . tu tak termasuk barang barang yang aku terrrrbeli bila terrrrclick "add to cart" button di mana mana online shop . teehee ~ tapi feeling dia tak sama macam bila kau keluar pergi shopping mall dengan mindset aku nak shopping . mihmihmih


tapi aku tak kisah sangat balik rumah awal memandangkan aku cuma dapat cuti dua minggu sebab aku kena balik kolej awal untuk kem projek kolej for ONE FREAKING MONTH . there goes my holidays . meh... tapi yang tak best bila balik rumah is adik aku tak sihat . dia batuk batuk dan demam for about a week then last friday kena warded . saaaaaampai lah hari ni . dah masuk lima hari hoi . lama gilos . but kids being kids , dia bukan kisah duduk ward lama lama . nampak macam suka lagi ada lah , sebab boleh ilek ilek atas katil doploh pat jam silang kaki sambil main game . plus semua orang layan karenah dia and kat ward tu ramai kawan. yang merana ibu and aku lah , nak tercabut pinggang menunggu dekat kerusi hari hari . bukannya boleh join dia baring atas katil pun . sofa ke apa ke memang tak dapek lah kat hospital kerajaan camtu . memang teramat sangat tak selesa nak menunggu .


so adik oi cepatlah keluarrrrrr .

aku sebenarnya nak cerita pasal ada sorang budak perempuan ni dekat ward tu tapi aku punya intro je dah panjang berjela . ya , yang atas bebel panjang panjang tu semua intro . aku memang ada masalah dalam buat cerita ringkas . rasa macam tak complete kalau tak cerita dari mula sampai akhir disertakan dengan setiap perincian yang mendalam . nampak ni aku dah membebel lagi . so next entry lah aku cerita pasal tu . haha kbye .


Photobucket

2015 Summary

Assalamualaikum :)

2015 has been hectic but so good . Walaupun aku rasa tahun ni cepat sangat berlalu tapi banyak jugak kenangan manis yang aku sempat kumpul dalam tahun ni .



I had my first ever flight experience



First time pergi rumah anak yatim.. tapi tak ada gambar pulak

I finally bought and learn to play an instrument.
still working on it thought :P


Lost a grandmother...


Got a freaking dean list . hell yeahh


finally had a family vacation after like..... 3 years ? even just a short one.


And got a pink instax camera !! YEAYYYY . I was so not expecting this . Thank you Abang Po :D


and fall in love(s?)



sorry not sorry . hahahahaha 

and of course , getting fatter and darker .
kbye ! :P





Photobucket