A Night Owl





I am always a night owl; i.e. i stay awake late at night and wake up late in the morning afternoon. even since dari aku kecik pun aku memang jenis bangun lambat, even tidur paling lewat pukul 12 malam. i never wake up at 7 a.m. like any other kids. and i never understand why kids wake up so early and ajak you main with their toys so damn early in the morning. aku ingat lagi masa kecik kecik dulu kalau aku ada fav show kat tv, ibu yang akan kejut aku bangun semata mata untuk tengok kartun. well, kalau kartun tu pukul 8 pagi, chance untuk aku bangun tu 50-50. kalau pukul 9 pagi macam cerita dragon ball tu, aku bangun, tapi lepas habis kartun aku akan sambung tidur balik. welp, i guess i'm just not a morning person.

tapi semenjak dua menjak tiga menjak ni...... atau lebih tepat since bulan puasa yang lepas, so maknanya dah tiga bulan? or maybe more actually..... aku punya level of night owl tu dah di upgrade ke tahap super saiya. upgrade macam mana? upgrade kepada tahap yang aku rasa pukul 3 pagi tu masih awal. rasa macam baru pukul 10 malam. pukul 5 pagi baru aku rasa mengantuk. dan most of the days aku akan tidur lepas subuh, sebab aku tahu once aku tidur, memang susah nak bangun dah. dan semua ni terjadi WITHOUT the help of any caffeine.

How you asked? (kalau tak tanya pun eh lantak la aku nak bagitau jugak)
Ini semua berkat tests, assignments, FYP dan final exams :)

semester 6 is the hell-est out of all the other semesters in my degree years (i think). walaupun aku cuma ada 5 papers, (ya 5 tu dikira sedikit ya. masa second year aku terpaksa ambik sampai 8-9 papers) tapi semester ni lah yang aku rasa paling busy. sebab setiap satu subjek tu ada 2-3 orang lecturer yang mengajar. dan setiap sorang lecturer tu mesti nak bagi tests dan assignments mereka sendiri. so eventhough aku cuma ada 5 subjek, kau darab lah dengan jumlah lecturer yang ada. itu belum tambah dengan lab-work dan lab report lagi. dan belum tambah lab-work untuk final year project lagi. yes, final year project, FYP. nightmare setiap mahasiswa. FYP aku berjaya disiapkan di saat saat terakhir. sebab compound yang aku sintesis tu susah nau nak jadi. dan aku seperti biasa dengan sangat bijaksananya berjaya menangguhkan aktiviti menulis thesis aku yang patut aku mula tulis sejak sem lepas, kepada 2 minggu terakhir :)

yes, i did spend only 2 weeks writing the hell out of my damn thesis. itupun sebab supervisor aku tetiba je "You've start writing right? I wanna see your thesis draft by this friday okay!"
and I was like...."Yeah i have....... okay :) *fake smile i krai inside*" and it is already tuesday. and guess what, aku ada tests berderet setiap hari sepanjang minggu tu. lucky me, aku ni adalah sejenis manusia yang works best under pressure, so i mananged to finish my 100 pages thesis on time while also buat other lab report and study for tests. oh, and aku berjaya buat aku punya slides untuk viva presentation also in one night, right after i finished my final edits for the thesis. and as i said i work best under pressure, i did. my supervisor and examiner said my thesis is apparently really detailed and i totally slayed my viva presentation. yeay me! dan akhirnya, segala penat lelah dan sumpah seranah ku berhasil and i got A+ for my FYP hahahahaha. sorry guys. kalau tak berbangga diri dekat blog sendiri kat mana lagi kan. karang kalau aku nak bangga bangga depan kawan kawan karang kena maki pulak.


dan sepanjang 2-3 minggu tu memang hari hari aku tidur pukul 4 pagi. dan itu baru permulaan. then kita sambung pulak dengan study week. disebabkan study week aku masa bulan puasa, so aku decide untuk tak tidur dan study sampai subuh. so that aku akan still berjaya untuk bersahur dan subuh. well guys, korang jangan fikir aku ni jenis yang study macam hardcore pulak. sebab aku boleh study sampai subuh ialah:
1. roommate aku kristian so memang tak ada siapa nak tolong kejutkan aku sahur dan subuh.
2. aku ni tidur awal pun bangun lambat tidur lambat pun bangun lambat so alang alang baik kita tidur lambat.
3. mood study aku cuma akan datang pada pukul 2 pagi. so sepanjang petang, aku cuma pura pura study untuk sedapkan hati. dan sepanjang malam, start dari pukul 9 malam or so, memang aku duduk dekat meja study bukak nota, tapi sebenarnya aku habiskan 80% masa aku dengan scroll phone dan tengok drama. pukul 2 pagi baru aku akan sedar yang sejak pukul 8 aku baru baca satu page dan dapat kesedaran untuk betul betul fokus study.


dan habit tidur lepas subuh ni berlanjutan saaaaampai lah ke hari ni. and i really need to fix this. kelmarin aku cuba untuk tak tidur langsung, so that kononnya supaya nanti aku mengantuk awal sikit. so tidur awal and bangun awal. tapi bukan itu yang terjadi. i was awake yesterday until about 1 p.m. then aku dah start mengantuk. aku berjaya tahan diri sampai dalam pukul 5 macam tu je. then aku tertidur. aku tersedar pukul 8 malam. lepas tu aku tak ingat apa yang aku buat, tapi aku sambung tidur saaaampai pukul 1 pagi. and i'm super awake. yang mana kalau ikut plan aku, aku patut jadi super sleepy at 1 a.m. tapi yang jadi ialah sebaliknya. so i cant sleep until subuh and (which is normal) dan akhirnya tidur lepas subuh jugak. dan tetap bangun lambat hari ni. hahahaha.


so how guys? I think I legit have insomnia now.

Today was orange

I have loving the skies lately. So today it was orange in the late evening...



Then this happens....




I was trying to recreate the sky by wearing burnt orange eyeshadow. But then I think, hmm let's put some dark colour. Since it was getting dark. But then I put too much dark shadow and you can no longer see the orange. LOL. And so they turn out to be a dark look. I was actually wearing peach lipstick but you can't really see it. SO HERE'S A DUCKFACE THANK YOU BYE!








Photobucket

Everyday Makeup Products



Assalamualaikum

Today I thought I would share some of my favourite products or the products that I use everyday. Not all I use everyday lah. Like the eyeshadow and blusher I only use when I'm feeling it you know. Hahaha.

So, here they are. Tadaaaaa ~



1) Maybelline Instant Age Rewind concealer
This thing is sooo hype on the internet. Siapa yang suka tengok video makeup kat youtube mesti pernah tengok orang pakai benda ni. So when Maybelline brought this into Malaysia, aku pun beli lah saje nak tengok best ke idok. Lepas pakai banyak kali, it sure is the best concealer yang aku pernah try so far. It comes with a sponge applicator, so kita just twist and sapu je. But, it's not very hygenic though. but then sponge tu boleh cabut. Tapi sponge tu memainkan peranan penting bagi aku, sebab dia make sure concealer tu kita tak terletak banyak sangat and applied as in thin layer so senang sikit nak blend.
Overall,
Coverage : Medium to high (buildable)
Blending : Easy
Price : Affordable (around RM30 something)

2) L'oreal Mat Magique 12H Bright Mat Foundation
Actually aku tak lah suka sangat foundation ni. Tapi sebab dah beli so kena habiskan hahaha. I think foundation Loreal yang True Match tu much better kot. This one is okay lahh. It has matt finishing so if you don't prefer matt look, don't buy this foundation. Sebab kulit muka aku agak oily kat T zone so foundation ni macam ok lah untuk aku. But then still akan berminyak jugak muka but kurang lah. It is a bit drying to the skin, sebab matt kan. So memang kena pakai moisturizer before pakai foundation ni. And and agak cepat kering so kena blend cepat cepat.
Overall,
Coverage: Light to medium
Blending : Medium
Price: Affordable (around RM30++)

3) Too Faced Semi-Sweet Chocolate Bar eyeshadow palette
This is the best makeup product I've ever bought. Yet the priciest hahaha. It looks like chocolate. I mean, how cute is the packaging?? And yang paling best sekali, it SMELLS like chocolate. It smells like chocolate fudge or something tak tahu lah tapi memang bau sedap gilaaa. And everytime aku pakai ni, aku dapat bau muka aku bau chocolate hahaha. Warna-warna eyeshadow dalam ni is more to like warm-toned brown I would say? Ada 16 shades semua sekali. Entah lah korang google la sendiri hahaha. Sekarang aku tengah berfikir fikir patut ke aku beli Too Faced Peach palette, yang tu pun macam best jugak. Hmmmmmm
Overall,
Very pigmented
Easy to blend
Little fall out
Price: Expensive (at least for me) RM199

4) ST Blusher and Highlight
This blusher is not that great lah. But ok laa, for a cheaper alternative. It comes with two shades of blusher and a highlight.
Aku selalu guna Blusher 1 tu je. Sebab macam nampak tak nampak je. Aku tak suka sangat kalau pipi nampak sangat pakai blusher. And highlight dia pun very settle. All three are glittery, but very settle.
Overall,
Pigmentation: medium
Quite chalky
Blending: Fair
Price: Affordable (around RM45)


As for lipstick, aku ada banyak lipstick so tak setiap hari pakai yang sama je. Hmm, should I do an entry about my lipstick collection?

Photobucket